Actie/Reactie

Workshop op maat

In de beroemde film Der Lauf Der Dinge zie je hoe kunstenaarsduo Fischli en Weiss experimenteerde met kettingreacties. Ze tonen een lange sequens van alledaagse objecten die elkaar in beweging brengen. Een autootje rijdt van een helling en duwt tegen een bal. De bal stoot een flesje water om die vervolgens weer leegloopt in een bakje, enzovoort.

Om te beginnen gaan we kijken naar verschillende installatiekunstenaars om inspiratie op te doen. Daarna gaan we in groepjes de klas ombouwen tot een grote kunstinstallatie. Een installatie waarbij actie en reactie belangrijk zijn. Wanneer blijft een object in balans en wanneer niet meer? Hoe kun je zorgen dat de beweging het hele lokaal doorgaat?

Oftewel, de kinderen gaan onderzoeken, experimenteren en uiteindelijk zelf aan de slag om voorwerpen in beweging te zetten en een kunstzinnige kettingreactie te veroorzaken. Zo ontstaan al bouwend, spelend en onderzoekend de gekste onderdelen die uiteindelijk aan elkaar worden gekoppeld. Dit met als eindresultaat een lange reactiebaan, gemaakt door de hele klas. De leerlingen gaan dan zelf een videoregistratie van het beeld maken en het filmpje wordt later naar de school gestuurd.

Groep: 5 t/m 8

Thema: Oorzaak en gevolg, reactiebaan, techniek, kunst, verbindingen maken, natuurkunde

Duur: 90 min

Categorie
workshops