Leerlingen worden uitgenodigd om heerlijk te verdwalen in dit kleurrijke hertenbos. Het bos is een verrassende mix van kleuren, vormen en materialen. Er is van alles te vinden van woeste en prikkelende bomen tot mini bergen en bont gekleurde hertjes. De leerlingen nemen de hertjes mee aan een touw of gaan er bovenop zitten om vervolgens de stippel paadjes te volgen. Op deze manier ontdekken ze al spelenderwijs de kunstinstallatie.
Bijna alles mag aangeraakt of verplaatst worden, hierdoor verandert het kunstwerk constant van compositie en maken de kinderen er hun eigen wereld van. Het monsterlijk hertenbos is geïnspireerd op het leven in natuurgebieden als de Biesbosch, Oostvaardersplassen, Veluwe en Vreugderijkerwaard, een bosrijke omgeving met uniek planten en kleurijke herten. Deze elementen zijn op een artistieke manier vertaald in een speelse kunstinstallatie, die speciaal gemaakt is voor jongere leerlingen.
Naast het ontdekken en het spelen gaan de kinderen hun eigen hert maken. Ze leren hoe een hert eruit ziet, hoeveel poten die heeft en welke kleuren. Die kennis gaan ze vertalen naar hun eigen werk, eerst op papier in de vorm van een schets en daarna 3D met foam, prikker, ijzerdraad en andere materialen.
De workshop begint met een presentatie in de klas. Wat is bijvoorbeeld een kunstenaar en wat doet die? Daarnaast leggen we de link met hun eigen omgeving. Wie heeft er wel eens een hert gezien? Zo ja waar en hoe zag die eruit? Dit is om de leerlingen wat achtergrondinformatie te geven voordat ze het kunstwerk gaan bekijken. Zodat ze in het kunstwerk ook onderdelen herkennen.
Daarna gaan de leerlingen op ontdekkingstocht door het kunstwerk en maken zo hun eigen verhaal. Puzzelen en ordenen zijn verschillende elementen in de kunstinstallatie, die aan bod komen. Hierdoor leren de kinderen samenwerken en oplossingen bedenken. De leerlingen mogen alles in het kunstwerk aanraken en zelfs op de herten zitten.
In de Installatie gaan de kinderen, onder begeleiding van de kunstenaar hun eigen kunstwerk maken. Op een open, speelse en ontdekkende manier leren ze vormen te maken. Het voorbeeld is niet leidend, het is meer een beginpunt. De materialen die aangeboden worden zijn verschillend waardoor iedere leerling het op zijn eigen manier in kan zetten.
Bijna alle keuzes zijn goed zolang de leerling zelf kan uitleggen wat hij/zij aan het maken is en waarom. Hierdoor krijgt het zelfvertrouwen en leren de kinderen hun eigen keuzes te maken.
Aan het einde van de workshop maken de kinderen met hun eigen werk een kleine expositie in de klas. Zodat er nog een aantal dagen nagepraat kan worden over alle avonturen.
“Door middel van samenhang (horizontale leerlijnen) wordt gestreefd naar integratie van inhoud en doelstellingen binnen één vak of tussen vakken .”