De Zandstruis

Project Op Maat

Maak je eigen toneelvoorstelling van idee naar kostuum en spel.

Hieronder een voorbeeld van het project “In je Makie.”. Deze manier van werken is ook goed in te zetten voor een schoolbrede voorstelling of een groep 8 voorstelling.

In samenwerking met theatermaker Marrit Bausch en muzikant Sebastiaan Brussee hebben we in een week een voorstelling gemaakt waarbij de leerlingen de “leiding” hadden. Vooraf was er geen duidelijk plan alleen dat de presentatie in de vorm van een voorstelling werd gepresenteerd en het thema “beestenboel” moest terugkomen.

Bij de beeldende lessen van Chantal was het beginpunt een schets sessie, waarbij doorgeknipte dierennamen de basis vormden. Dit zorgde al snel voor de meest fantasierijke ideeën en na een aantal keuzes, zijn de leerlingen begonnen met kostuums en attributen te maken.

Bij de theaterlessen vormden die attributen een mooi begin voor het verhaal en de karakters. De Zandstruis werd het hoofdfiguur, een vreemde vogel met nog vreemdere uitspraken: Wij willen vlees, de zandstruis wil vlees!! Geen wortels.

Tijdens de muzieklessen kregen de karakters een stem en werd de ruimte opgevuld met de meest wonderbaarlijke zelfgevormde geluiden.

Tussen de verschillende lessen was er een goede wisselwerking, waardoor alles een mooi geheel werd. Het zorgde er ook voor dat wanneer de leerlingen nog iets miste ze meteen bij de volgende beeldende les daar mee aan de slag gingen.

Het eindresultaat werd gepresenteerd voor een echt publiek tijdens het Leidsche Rijn Festival in Castellum Hoge Woerd.

Dit project was in opdracht van Cultuur19.

Groep: 4 t/m 8

Thema: Projectweek, interdisciplinair, muziek, theater, eigen verhaal

Duur: 4 dagen / 120 min per les / 8 lessen

Categorie
projecten